Burn-out

 
  
 Afbeelding invoegen
 
Burn-out en het stresshormoon Cortisol

Om een burn-out  te begrijpen en waarom je een burn-out krijgt moet men eerst dit inzien.

De mens is een complex wezen op aarde. Van alle levende wezens op aarde toren wij hoog boven rest levende wezens uit omdat wij een persoonlijkheid en bewustzijn hebben en creatief zijn. Wij kunnen nadenken, redeneren en zoveel meer wat ons onderscheid van de dierenwereld. Dieren leven volledig instinctief, de mens heeft dat verleerd, leeft niet meer via zijn instincten die eigen zijn aan ons sinds het bestaan van de mensheid. En zo beginnen de problemen.

In het Engels wordt dat prachtig beschreven onder:  Me, Myself and I. Iedere mens heeft die drie persoonlijkheden in zich zitten, dat maakt ons wie we zijn, hoe we reageren , gedragen en ons uiten. Mijn Held in deze materie is Carl Gustav Jung. Deze man is verkeerd geboren, die had er nu moeten zijn, zijn waanzinnige werk ivm met het onderbewustzijn en droomwereld zijn ooit mijn redding geweest! Deze man is degene die het begreep wat het onderbewustzijn is. Via het Boeddhisme en meditatie begrijp je eens te meer wat zijn onderzoek naar "the subconscious mind" (het onderbewustzijn) was. Zijn werk: Traumdeutung is van zo'n onschatbare waarde ongezien. Hij is een van de eersten die het onderbewustzijn en droomwereld fantastisch wist te omschrijven.

Me =  "Mij,Me", is de persoonlijkheid waar je denkt controle over  te hebben en hoe je jezelf naar  buiten toe manifesteert.

Myself  = mezelf, is de persoonlijkheid in je hoofd datgene wat filtert wat "Me, Mij" naar buiten laat komen qua gedrag, praten en wat je wilt delen met anderen, "Myself (mezelf)" is dat stemmetje in je hoofd zijn je gedachten die je met niemand deelt bijna. Deze twee onderdelen van je bewuste persoonlijkheid dienen in harmonie te leven, als dit niet  zo is treed het onderbewustzijn op waar je totaal geen controle over hebt. Het Onderbewustzijn kan wel volledige controle over jou overnemen zonder dat je er iets kan aan doen of er zelfs van bewust bent.

I = "Ik het Ego", het onderbewustzijn waar je geen controle over hebt, het onderbewustzijn controleert alles in je lichaam. Het regelt cellulair alles,  centraal zenuwstelsel, je hartslag, je hormonen, je gedrag alles in feite. Verkeerdelijk denken mensen dat ze controle hebben over zichzelf. Dit is niet zo. Je hersenen gebruiken amper een paar % bewust , het onderbewustzijn "Ego" is als een supercomputer meer dan 90-95% van je brein werkt onbewust waar je geen controle over hebt.  Het onderbewustzijn is straffer dan eender welke super computer op aarde.  Het brein is ook het orgaan in je lichaam wat het meeste energie nodig heeft om te functioneren. Het "Ego" onderbewustzijn huist in kleine hersenstam hypocanthus. Daar zit je soul je wezen. Vanuit je hypocanthus vertrekt je centraal zenuwstelsel wat alles regelt in je lichaam. Het onderbewustzijn is wat je bent en controleert werkelijk alles via het brein en centraal zenuwstelsel. Bewust kan je nooit controle verkrijgen over het onderbewustzijn. (later zal ik uitweiden over dit thema via de Blog)

Het onderbewustzijn is ook baas over je, het is de kern van wie en wat je bent.  Wanneer "Me en Myself" in conflict leven dan treed het onderbewustzijn genadeloos op! Dit kan gebeuren door je lichaam uit te schakelen vanuit je onderbewustzijn omdat je de signalen die het lichaam en geest geeft wanneer het overbelast is negeert. Symptonen die het onderbewustzijn geeft wanneer men het brein en zichzelf overbelast zijn verschillend en soms verkeerdelijk geïnterpreteerd als een depressie. Als men dan anti-depressiva en benzodiazepines begint te slikken  ga je volledig ten onder want je verdoofd jezelf enkel maar  en je onderbewustzijn schakelt gewoon je lichaam uit. Door die pillen te slikken verleg je gewoon het probleem en vererger je de zaken!

Pillen zijn niet de oplossing hierin. Je moet aan de oorzaak werken, jezelf totaal veranderen en je levenswijze omgooien.  Er bestaat geen wonderpil die je inslikt en je bent van een burn-out genezen, sorry bestaat niet. Spreek uit eigen ervaringen, ieder heeft zijn levensverhaal, miserie ellende, trauma’s verliezen, oorlogen en zo veel meer.  Heb zelf in mijn leven meer dan 3x aan de rand van een ferme burn out gestaan en beginnende CVS gecombineerd met fibromyalgie.

Een burn-out = letterlijk opgebrand zijn, op zijn, geen energie meer hebben en zich voelen wegglijden. In sommige gevallen kan daar CVS van voortkomen omdat je niet meer de nodige bouwstoffen,vitaminen, mineralen, enzymen e.d opneemt in je lichaam. Dit komt door het stresshormoon Cortisol de stille sluipende moordenaar van het lichaam, wanneer men onder enorme stress staat produceren uw nieren het stresshormoon Cortisol. In normale omstandigheden is dit stresshormoon uw redding. Het stresshormoon Cortisol vernietigen je darmflora enorm. Stress slaat op het spijsvertering stelsel, het vreet letterlijk alles kapot in je lichaam. Uw nekspieren schouders vergaan van verzuring en pijnen veroorzaakt door het stresshormoon Cortisol. Dit is het begin van een zeer vicieuze cirkel van lijden zowel psychisch als lichamelijk.

Neem als voorbeeld: je zit ergens op je gemakje te genieten van iets en ineens staat er een beer voor je neus. Door de reactie instinctief van je lichaam produceren je  nieren op dat moment het stresshormoon Cortisol wat je de kracht en mogelijkheid geeft om recht te springen en bij wijze van spreken meters ver kan springen en het op een lopen kan zetten om zich in veiligheid te brengen, daar dient het stresshormoon Cortisol voor. Doordat je hartslag giert door je lichaam en je de spurt van uw leven nam om je in veiligheid te zetten is achteraf de ontlading er omdat je ontsnapt bent en je lichaam staakt het aanmaken van het stresshormoon Cortisol. In ons dagelijks leven hebben we deze soort gevaren niet meer. Het onderbewustzijn maakt ook geen verschil tussen een echte gebeurtenis of wat er zich in je gedachten afspeelt.

Voorbeeld hiervan: beeld u in dat uw geliefde, uw kinderen een auto ongeluk hebben gehad, u zal voelen dat u lichamelijk stress aanmaakt en bijna aanvoelen alsof het echt gebeurd is. De gedachten alleen al dat uw geliefden iets is overkomen zorgen al voor stress. Ik heb deze voorbeelden genomen om u te doen  inzien hoe het brein werkt. Als men continue onder druk staat, een leven leidt waar je niet gelukkig in bent dan produceren uw nieren continue het stresshormoon Cortisol. Dit hormoon vernietigt alles in je lichaam en is het begin van een burn-out te krijgen.

Ik ken 2 soorten burn-out.

De psychische burn-out en de fysische burn-out.

 Symptonen burn-out: 

- Somberheid
- Wantrouwend
- Gevoel van incompententie en agressie
- Besluiteloosheid
- Veel piekeren, niet in slaap kunnen vallen
- Gevoel van machteloosheid
- Concentratie problemen
- Niet meer kunnen opladen
- Paniek
- Hoofdpijn
- Pijn in de spieren
- Lagere weerstand
- Extreem langdurige vermoeidheid
- Vergeetachtigheid
- Hoge bloeddruk en hoge hartslag
- Darmproblemen, spijsvertering problemen
 
Dit is een greep van klachten die een burn-out veroorzaakt. In de meeste gevallen ligt het echt bij de persoon zelf.
Onze hersenen kunnen dat niet aan om dag en nacht geprikkeld te worden, indien u alle dagen non stop via tv computer en smartphone bezig bent krijgt u een burn-out zeker wanneer men daarnaast ook nog eens fulltime werkt.
 
Uw hersenen hebben rust nodig, als een persoon niet van plan is om naar zijn/haar lichaam te luisteren dan eindigt dat in een burn-out. Je kan enkel van een burn-out healen als je naar je lichaam luistert en je je brein rust gunt!
Ook voeding speelt hier een belangrijke rol. Indien men enkel junkfood, geïndustrialiseerde voeding eet, nooit geen groeten of fruit eet bent u een burn-out aan het kweken, uw lichaam heeft echt eten  en water nodig als drank, mineralen, vitaminen, enzymen, broodnodige bouwstoffen voor uw lichaam en brein.  Negeert u dat dan wordt u ziek en treed het onderbewustzijn op door u uit te schakelen. Het onderbewustzijn heeft geen gevoelens, het heeft maar 1 doel en dat is het lichaam in leven houden. Als u als mens dat blijft negeren wel dan zorgt het onderbewustzijn ervoor dat u zelf niet meer verder kan. Het onderbewustzijn doet dat om het het centrale zenuwstelsel te redden die alles regelt in uw lichaam. Indien u als mens dit blijft negeren, tja dan krijgt u een hartaanval of iets anders en dan is het gedaan.Uiteindelijk beslis je zelf hoe je wilt leven. Wilt u van een burn-out vanaf kan u niet buiten dit om wat ik hier neergeschreven heb. Spreek uit bittere eigen ervaringen die ik met burn-out zelf had!
 
 

 

 

 

 

 

 Copyright© Facta Non Verba™ 2018